top of page
KokkenGeir.blogg.no

KokkenGeir.blogg.no

Se profil i appen

Bollefrikase’ av ferskt hvalkjøtt.

Hvalkjøtt har i den senere tid utviklet seg til å bli en delikatesse. Ferskt hvalkjøtt selger stort om sommeren. Hvalkjøtt er sjømat, og har mye av de samme helsemessige fordeler som fisk. Kjøttet er magert, kun 5 gr. fett – 70 gr. proteiner pr/100 gr. Også høyt på jern, kalsium og magnesium.
Hvalbiff har mange satt sin elsk på. En god hvalbiff er ikke å forakte, med der finnes mye annet å lage på dette gode kjøttet. Kjøttet har en dyp rød farge, nesten over i sort. Hvalkjøtt må tilberedes med kjærlighet.

Min oppskrift, som jeg ble utfordret til å lage, er slik jeg kan tenke meg den har vært laget tiilbake i tid.
Håper den faller i smak.

#Middels #Hovedrett #Lavfett #Melk

Enkel

Vanskelighetsgrad

1 t 10 min

Aktiv

25 min

Passiv

1 t 35 min

Total

Ingredienser

450 gram Hvalkjøtt

200 gram Poteter

1 stykk Egg

200 gram Kepaløk, vanlig gul

100 gram Purreløk

200 gram Sellerirot

200 gram Gulrot

2 dl H-melk

1 liter Vann

2 teskje Grønnsaksbuljong

3 teskje Salt,Hawaii sort Lava.

1 teskje Sitrontimian, vanlig timian

2 teskje Pepper støtet, Kampot

1 teskje Sennepsfrø,støtes

2 spiseskje Maizena, blandet ut i litt kaldt vann

8 stykk Poteter, middels(små 12stk)

4 posjoner

Slik gjør du

Alt krydder brukt i retten, er fra en lokal leverandør på krydder. Krydra.no holder til på Malmbryggen i Arendal. Her finner dere mye topp krydder.

Hvalkjøtt kjøres sammen med ½ løk og 150 – 200 gr. poteter i en foodprosessor.
Spe inn 1 egg, 2 dl. h-melk, 1,5 ts. Salt og 1 ts. Pepper og timian.( salt og pepper er deler av hva som er opplyst her).
Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet.

Kok opp vann tilsatt grønnsaksbuljongen i en passe gryte, som du kan fortsette å lage frikasse i.
Forme boller – 20 stk. får du av denne oppskriften.
Ha i boller. Når de flyter, lar du dem trekke i ca. 10 min.
Ta dem ut, og legg dem i en bolle. Sil kraften, ta vare på 1 ltr.

1.

Skrell og kok poteter til de er møre, om du ikke allerede har kokt alle poteter tidligere. (Hol dem da varme).
Kutt opp alle andre grønnsaker i passe terninger. Freses i 2 ss. Margarin.
Tilsett så kraften og 2 dl. melk.
La dette småkoke i 15-20 min – til grønnsaker er møre.
Jevnes så med maizena, og det får småkoke til sausen tykner. Smak til med resten av salt og pepper.
Ha i hvalboller, og la det trekke 10 min, eller til boller er gjennomvarme.
Sil poteter når de er kokt.

Du finner mere historie rundt denne oppskriften på:
kokkengeir.blogg.no

2.

bottom of page