top of page
KokkenGeir.blogg.no

KokkenGeir.blogg.no

Se profil i appen

Fiskesuppe A la Den Blå Lanterne.

Den berømte Fiskesuppen fra Lyngør.
Denne suppen har vært servert på Lyngør helt siden seilskutene kom seilende opp fra Frankrike og Spania med safran, på begynnelsen av 1800 – tallet. Suppa består ellers av havets herligheter. Alt fra friske skalldyr til flere typer fisk og akkar. En fin blanding av smaker, også fra safran og urter. Alt laget i «en gryte». Den Blå Lanterne har servert fiskesuppen fra åpningen i 1967, da Anne og Erling
Brunborg startet Vertshuset ved havet. Spisestedet eksisterer ikke i dag, så fiskesuppen får vi lage hjemme på kjøkkenet.

#Middels #Hovedrett #Lavkarbo #Fransk #Fisk

Enkel

Vanskelighetsgrad

1 t 45 min

Aktiv

1 t

Passiv

2 t 45 min

Total

Ingredienser

1 kilo Fiskekebein

120 gram Steinbitfilet

120 gram Hyse,lyrfilet

120 gram Torskefilet

120 gram Rødspette, flybdrefilet

100 gram Seifilet

80 gram Akkar, tentakler eller kropp

300 gram Reker, blåskjell, sjøkreps

80 gram Gulrøtter

50 gram Løk

40 gram Paprika,rød

1/4 teskje Timian, tørket

1/4 teskje Dill,tørket

1/3 teskje Oregano, tørket

1/3 teskje Havsalt

1.5 teskje Havsalt

1 spiseskje Dill, fersk-finkuttet

1 spiseskje Persille, fersk-grovkuttet

2 stykk Laurblad

1.25 gram Safran eller gurkemeie

1/3 teskje Paprikapulver

4 stykk Tabasco, dråper

5 dl Hvitvin, tørr

1/2 teskje Hvitløkspulver om ønsket

5 spiseskje Olivenolje

3 posjoner

Slik gjør du

All fisk skjæres reint for bein. Ta med dette i koking av fiskekraft.
Kutt fisken i passe terninger – biter av 20 gr.
Noen reker skrelles til pynt. Ca. 50 gr.
Gulrøtter, paprika og løk, kuttes i tynne strimler/båter.
Kok fiskekraft på fiskebein. Etter ca ½ time er kraften ferdig.
Siles og tilsettes oregano, laurbær, dill, timian og havsalt 1,25 gr. safran. Kokes så til den er redusert inn til ca. 1,5 ltr. Vinen kokes også inn og tilsettes noe senere.

1.

Bruk en 3 ltr`s gryte, og dekk bunnen med olivenolje. Når dette er varmt, tilsettes de første oppkuttede grønnsaker, akkar og safran. Rør forsiktig og la det surre i 4-6 min. Legg oppi de små fiskestykkene og hell over fiskekraften samt den reduserte vinen. Fiskestykkene skal være hele, kun trekke i ca. 4 min.
Smak til med annet krydder som opplyst. Tilsett skalldyr og frisk dill før servering. Dryss over hakket persille like før servering. Serveres i jerngryten, pyntet med reker med skal på kanten av gryten. Serveres med godt brød og smør.
Suppen serveres helst rett i gryten, men her er den ferdig anrettet i suppeskål. Blåskjell og reker er også renset helt.
For pynt, kan du godt ha noen hele blåskjell og urensede reker,samt kreps.

2.

bottom of page