top of page
Martin og mat

Martin og mat

Se profil i appen

Klassisk sitronterte

Dette er min yndlingsdessert. Den kombinerer sødme og syrlighet på en interessant og spennende måte. Dette gjør at kaken holder seg rank og bevarer en herlig friskhet.

#Vanskelig #Dessert #Fransk #Glutenfri #Egg #Melk

Enkel

Vanskelighetsgrad

1 t 10 min

Aktiv

3 t

Passiv

4 t 10 min

Total

Ingredienser

350 gram Hvetemel

100 gram Sukker

200 gram Smør

2 stykk Egg

1 teskje Salt

375 gram Sukker

9 stykk Egg

300 gram Fløte

6 stykk Sitroner

1 stykk Vaniljestang

6 posjoner

Slik gjør du

Deig: Hell mel, sukker, smør, egg og salt ned i en skål. Bland sammen helt til deigen begynner å ta form. Selv bruker jeg røremaskin til denne prossen, det tar ca 5 minutter.

1.

Deig: Ta film rundt deigen og legg den i kjøleskapet. Den må ligge i minst en time.

2.

Deig: Ta frem en form og gi den et lag med smør. Du kan evt også strø litt med mel.

3.

Deig: Ta deigen ut og la den ligge i romtemperatur i ca 30 min. Den må ikke være for hard, men heller ikke for myk. Kjevl deigen, gjerne så tynt som mulig. Selv bruker jeg bakepapir under. Jeg strør også med mel etter behov. Deigen kan bli for klebrig og dermed for vanskelig å jobbe med. Bakepapiret gjør det lettere å få den over i formen.

4.

Deig: Legg deigen over i den smurte formen. Sørg for at deigen rekker ut over kantene. Dette skal senere skjæres av.

5.

Deig: Legg nå formen med deigen inn i kjøleskapet. La den står i ca en time.

6.

Skrell sittonskallet av sitronene.

7.

Press sitronene. Til slutt skal sitronskallet og sitronsaften ligge sammen i en skål. Husk å fjerne eventuelle sitronkjerner. Enten kan disse plukkes ut på forhånd eller så kan saften filtreres gjennom en si til sist.

8.

Hell egg, som er blandet, i en skål.

9.

Hell i sukker.

10.

Hell i fløte.

11.

Hell til slutt i blandingen med sitronskall og sitronsaft.

12.

Legg i vaniljefrø. Noen legger hele den «tomme» vaniljestangen i, men jeg synes det gir for kraftig vaniljesmak. Derfor har jeg bare i frøene.

13.

Sett skålen med blandingen ned i en større skål med varmt vann (som nærmer seg kokepunktet (vannbad). Rør rundt i blandingen med jevne mellomrom. Temperaturen på blandingen skal til slutt opp på ca 68 grader.

14.

Deigen skal først bakes blindt: Ta formen med deigen ut av kjøleskapet og ha i sølvpapir (eller bakepapir) og ha i ris (eller lignende) for å holde deigen nede. Sett den i ovenen på 200 grader i 10 min.

15.

Ta formen med deigen ut av ovnen. Fjern sølvpapiret med risen og sett den inn i ovnen igjen. 200 grader i 8-10 min.

16.

Ta fyllet av varmen når det når opp på ca 68 grader. Dette må times noenlunne med at deigen er ferdig bakt.

17.

Hel fyllet ned i deigen. Sett alt tilbake i ovenen. 120 grader i ca 25 min

18.

Når kaken er tatt ut av ovnen, så varm opp bladet på en brødkniv i varmt vann under springen.

19.

Skjær forsiktig den overskytende deigen av kanten.

20.

La sitronterten stå i minst fem timer. Dersom du stiller den i kjøleskapet, skal den minst stå i to timer. Dersom den serveres uten å hvile seg, vil den flyte ut. Dvs.: den MÅ stå og hvile seg. Egentlig skal sitronterte enten ha marengs eller brent sukker på toppen. Personlig synes jeg dette blir for søtt. Jeg pynter derfor bare med mynteblader fra hagen.

21.

bottom of page