top of page
Siw

Siw

Se profil i appen

Ripsgele

«Luksussyltetøy» av Ripsbær

#Middels #Dessert

Enkel

Vanskelighetsgrad

3 t

Aktiv

Passiv

3 t

Total

Ingredienser

0 0 Rips

0 0 Rips med stilk

0 0 Vann

0 0 Sukker

0 0 Atamon

30 posjoner

Slik gjør du

Bærene må ikke være for modne, da pektininnholdet da blir for lite til at geleen kan stivne.
Legg de skyllede ripsbærene, med stilk i kurven til saftkokeren. Fyll vann i kasserollen opp til ca 3 cm fra kanten. Sett klypen på slangen.
(Uten saftkoker kokes bærene i en gryte: 1kg rips og vann til halvt opp over bærene. Kokes i ca 30 min.)

1.

Vannet må koke i saftkokeren så lenge som saftingen pågår. Bærene må dampe til de har dampet seg godt og skiftet farge i ca11/2 time.
Mos bærene godt.

2.

Fyll saften i en saftpose og la den sile av, gjerne natten over.

3.

Jeg lærte av min danske svigermor å skylle glassene i Atamon for å hindre bakterievekst.

4.

Etter at saften er silet måles den og helles opp i en gryte. Bringes i kok og skummes.

5.

Ta gryten av varmen og tilsett 1 kg sukker pr.liter saft. Rør godt om.

6.

La saften småkoke ved svak varme til geleprøven kan tas, ca 1 time.
En spiseskje dyppes i saften og holdes så høyt over gryten at saften kjøles idet den drypper fra skjeen.
Hvis den siste dråpen blir hengende på skjeen fjerner jeg skummet.

7.

Hell geleen på atamon behandlede glass. I motsetning til syltetøy lukkes glassene først når de er avkjølte.

8.

bottom of page