De siste årene har vi sett flere hjemmekjøkken og restauranter som har fått en kornmølle på kjøkkenbenken. Er det noe i det, eller er det en hipster-trend forbehold dem som lager sin egen ost og har langt skjegg? Vi har fått låne en kornmølle av bakselv.no for å teste det ut.
La oss ta det fra begynnelsen - Hva er en kornmølle?
En kornmølle er helt enkelt en mølle som kverner hele korn til mel. Det er flere grunner til at kornmøller har fått en oppsving den siste tiden, og det skal vi komme tilbake til. Det er en grunn til at baristaer tar det som en selvfølge å kverne hele kaffebønner rett før de brygger en kaffe. Kanskje kjøper du selv hel pepper som du kverner, fremfor å kjøpe ferdigkvernet pepper i butikken? - Det er de samme prinsippene som gjelder når vi selv kverner hele korn til mel.
Kornmøllen vi fikk låne av bakselv.no er i en nydelig treutførelse og er av tysk kvalitet. Den pryder kjøkkenbenken, og kan kverne blant annet krydder, korn, ris og mais.
Er det sunnere å bruke en kornmølle?
Ja, og det er det to grunner til:
Når du kverner hele korn til mel, vil skallet og kli, i tillegg til kjernen bli til mel. Det er dette vi kaller sammalt mel. Sammalt mel er grovere enn siktet mel, nettopp fordi skallet og kli blir med i melet, i motsetning til siktet mel, som kun inneholder kjernen av kornet. Sammalt mel inneholder dobbelt så mye jern og vitaminer i b-gruppen som siktet mel. I tillegg inneholder sammalt mel kostfibre som blant annet gir fyllstoff til tarmen og bedrer tarmfunksjonen.
Men man kan jo kjøpe sammalt mel i butikken? Ja, det er helt riktig. Men hvor lenge har melet stått på fabrikken og i butikkhyllen? Når hele korn blir kvernet til mel, starter det å oksidere, og frigir næringsstoffer. Noen påstår at mel mister opptil 40% av sine næringsstoffer innen det første døgnet etter kverning. Mel du kjøper i butikken oppgir som regel ikke når det er kvernet, og det er vanlig praksis at mel som kvernes i industrien blir lagret i måneder og opptil flere år før det kommer til butikken. Da er det ikke særlig ferskt, spesielt med tanke på næringsstoffer og smak.
Hvorfor en kornmølle - Utgjør det en forskjell?
Hypotesen er at melet inneholder mer næring, er ferskere og gir mer smak i bakverket.
På samme måte som baristaen kverner sine kaffebønner rett før brygging, kan man kverne melet rett før man skal bruke det. Det gir et ferskt mel med mer næring og dermed mer smak. Når vi har testet denne kornmøllen fra bakselv.no så har vi lagd flere ulike bakverk. For å gjøre en sammenligning med butikkmel, så har vi lagd to like brød med 100% sammalt hvete. Det ene brødet med ferskkvernet mel fra møllen, og det andre brødet med mel fra butikken. Vi ble overrasket over forskjellen vi opplevde. Brødet med mel fra kornmøllen ble mindre tørt og hadde flere dype smaker enn brødet med mel fra butikken. Brødet i sin helhet var mer komplekst. Vi kan altså slå fast, og stå inne for at kornmøllen ikke bare er en gimmick, men faktisk utgjør en forskjell.
Er det billigere å kverne enn å kjøpe ferdig mel?
Vi har gjort et raskt søk hos matkjeden Meny, som selger både sammalt hvete, og helkorn av hvete. Meny selger 5 ulike sammalt hvete-produkter. Gjennomsnittsprisen av disse er 24,82kr. Meny selger hvete helkorn til 24,50kr, så her sparer mann rundt 32 øre. Ikke mye altså, men det er verdt å ta med at man får et mye ferskere mel når man kjøper helkorn og kverner selv.
Hvordan bruker man kornmøllen?
Konrmøllen vi fikk låne var svært enkel i bruk. Vi tok ut transportsikringen, satt i stikkontakten, og så var vi i gang. Møllen har én knapp som slår den av og på. Videre kan man vri på kornbeholderen for å justere grovheten. For å komme i gang, slo vi på maskinen og vridde kornholderen mot finere malingsgrad til vi hørte en tikkelyd som kommer av at de to malestenene tar i hverandre. Dette er da den fineste malingsgraden. Så var det bare å måle opp korn og ha det oppi kornholderen, og ut kom nydelig ferskkvernet mel. Allerede her fikk vi mistanke om at det er en forskjell. Melet luktet som om vi allerede hadde begynt å bake. Det er ikke noe vi har tenkt over før når vi har kjøpt mel fra butikken.
Hvor får man tak i hele korn - og hvor lenge holder det?
De fleste dagligvarekjeder (meny, coop, oda, spar osv.) selger hvete helkorn. Vi vil anbefale å kjøpe økologisk helkorn. Det kan du blant annet kjøpe her hos bakselv.no. Et rask google-søk vil gi deg resultater på flere naturkostbutikker og lokale forhandlere som selger økologisk helkorn.
Helkorn kan, i motsettning til mel, holde i mange år. Derfor kan du ha hele korn stående over lang tid, og like vel få et ferskt bakverk når du kverner kornet til mel før du bruker det.
Hva kan man kverne?
Det er mye man kan kverne. Et tips er å kverne ris for å rense maskinen, når man vil veksle mellom å kverne f.eks krydder og korn. Du kan blant annet bruke kornmøllen til å kverne:
Rug, spiret rug, enkorn, spelt, flere type hvete, durum, emmer, gresskarkjerner, forskjellige krydder, havre, ris, quinoa, bokhvete, mais, bygg, bønner, kikerter, linser, linfrø, tørkede roseblader, tørket sitrongress, korianderfrø, nellik, kanelstenger, fennikelfrø, himalayasalt, anisfrø, og mye, mye mer.
Konklusjon
Baker du mye og er opptatt av ernæring eller er litt nerdete, så er dette absolutt noe vi vil anbefale. Kornmøllen er også en super gave til "de som har alt" og er glade i å kokkelere. Møllen er fleksibel, robust og maler i et høyt tempo. Ikke bare synes vi at møllen er fin å se på, men den lager faktisk bedre brød. Smakene er dypere, mer fremtredende, og brødet får en ferskhet du bare ikke får med kjøpe-mel.
De forskjellige kornmøllene som selges hos bakselv.no spenner fra 3.499kr til 7.999kr. Vi synes det er investeringen verdt, dersom du baker jevnlig eller vil lage eksepsjonelle brød.
Comentários