top of page

Veien til en perfekt paibunn


Quich Lorraine
Veien til en perfekt paibunn

Har du laget eller fått servert pai som minner om en omelett? -En paibunn som er "soggy", som har sugd til seg all væsken og som egentlig ikke lenger er en bunn? Slutt med det. Veien til en perfekt paibunn er utrolig enkel. Lage en paibunn som flakete som en croissant, og som ikke suger til seg væsken i fyllet.


Vi vil gjerne her sitere Maj-Britt Aagaard fra Spiselandslaget.com:

"

Det finnes to typer quiche her i verden.
1. Ekte quiche Lorraine, som er en porøs, smakfull mørdeigsbunn eller butterdeigsbunn, med et saftig, fløyelsmykt og kremet egg- og fløtefyll med bacon («lardon» hvis du vil).
2. Alle andre varianter som oftest er kompakte, tørre, ovnsbakte omeletter med all verdens ingredienser oppå en tørr, hard og ofte rå mørdeig. Ofte kalt «pai».

"

Vi kunne ikke vært mer enig. Maj-Britt Aagaard deler på sin side hemmeligheten til et kremet fyll uten ost i den tradisjonelle franske paien quiche Lorraine. Vi skal her fokusere på hvordan du får en sprø og flakete paibunn som ikke blandet seg med fyllet.


Det er ett enkelt triks du kan bruke for å få en tørr og sprø skorpe som vil imponere venner og familie. TID. Så enkelt. Det høres flåsete ut, men det er helt sant, og vi skal forklare hvorfor og hvordan.


Flakete paibunn
Hemmeligheten til sprø bunn er tid

Veien til en perfekt paibunn


1. La deigen hvile.

Når du blander ingrediensene til paideigen skjer det en kjemisk reaksjon mellom melet, væsken og fettet. Dette er glutenutvikling som gjør deigen enkel å jobbe med, og senere gjør den smuldrete. For at glutenbindingene skal utvikle seg videre, trenger den tid. Når du har blandet ingrediensene, er det derfor viktig å la deigen hvile tildekt i kjøleskapet over natten.


TIPS: Bruk iskaldt vann når du blander ingrediensene. Da slipper du at deigen klistrer seg til fingre og kjevle.


2. La deigen hvile, igjen

Når du tar deigen ut av kjøleskapet skal den kjevles og brettes igjen, før den legges i en paiform. Når deigen er lagt i paiformen, er det viktig å dekke den til, og igjen sette den i kjøleskapet over natten. La glutenbindingene hvile og gjøre seg sterke.


TIPS: En hovedregel er å alltid la deigen hvile etter man har håndtert den.


3. Stek, stek, stek, fyll og stek.

Mange tror at en paibunn skal stå i ovnen på 180 grader i 20 min med fyllet på. Det er så feil som det kan bli. Gjør du det, så lager du en omelett, og ikke en pai. Paibunnen skal blindbakes. Det vil si at bunnen skal stekes uten fyllet først. Legg et oljet bakepapir oppå paibunnen og fyll den med f.eks grøtris. Dette gjør at bunnen ikke hever seg under steking, slik at det er plass til fyll senere. Stek paibunnen i 3 omganger, følr du har i fyllet. Om du vil ha en sprø skorpe, som kan bære fyllet uten å suge til seg all væsken, er dette måten å gjøre det på.

1. Stek i 20 min på 200 grader

2. Sett ned temperaturen til 180 grader

3. Ta bort bakepapiret med risen og stek videre i 20 min.

4. Ta ut bunnen, la den hvile før du har i fyllet.

5. Stek i 20 - 40 minutt på 180 grader. Til fyllet er blitt gylden.


TIPS: For å hindre at kantene på paibunnen blir for mye stekt, kan du dekke de til med aluminiumsfolie i steg 3.Quich Lorraine
Flakete paibunn

Dette innlegget er skrevet på bakgrunn av DENNE oppskriften, hvor du kan følge fremgangsmåten steg for steg


Inspirert? -Prøv noen av disse pai-oppskriftene

Comments


bottom of page