top of page

Hvordan ta gode matbilder?

Du spiser med øynene. I Kulina tar vi dette bokstavelig.


Nesten, i alle fall. Alle kan ta matbilder, og vi synes alle bør dele de. Ikke vær sjenert! Du trenger bare en kokk i magen og en mobil i hånden. Her får du seks enkle tips av Brødrene Mat fra Kulina.


1. Ta bildet i dagslys

Grønnsaker på tallerkenen? Suppe i skålen? Smoothie i glasset? Alt som kan spises og drikkes stråler i naturlig lys. Det gir varme farger og balanserte kontraster. Kunstig lys gjør maten kjølig og uorganisk. La dagen, ikke lampen, opplyse maten din.


Alle er som kjent vakrest i måneskinn, men dagslys skal ikke undervurderes det heller.


Surdeigsbrød
Kunstig lys vs naturlig lys

2. Skru av blitzen

Har du i bladd i familiealbumet og sett bilder fra Gran Canaria-turen i 1997 eller besteforeldrene dine i et familieselskap på 70-tallet? Ser du røde øyne, uhyggelige skygger og blek hud? Da har du sett et bilde med blitz.


Blitz går gjør maten flat og kald. Husk å skru av blitzen på mobilen før du tar bildene.


Spaghetti Bolognese
Med blitz vs uten blitz

3. Destinasjon 45 og 90

Har du hørt om 45/90-regelen? Det hadde ikke vi heller før vi fant på den.


Når du sitter ved bordet, ser du skrått ned på maten. Ta bilde fra dette perspektivet og få en 45 graders vinkel. Løft deg fra stolen, len deg over maten og knips det neste bildet, denne gangen i 90 graders vinkel.


Gresk salat
Bilde i 25 grader vs bilde i 45 grader

Suppe
Bilde i 110 grader vs bilde i 90 grader

4. Rene linjer

Er du typen som retter på ting i hjemmet? Bordet som står skjevt på gulvteppet eller bestikket som ikke er i vater ved siden av tallerkenen? Da er denne regelen noe for deg.


Er det linjer i bakgrunnen? Sørg for at de enten er vannrette eller loddrette. Hold mobilen slik at den flukter med linjene.

Ratatouille
Bilde med skjeve linjer vs bilde med rette linjer

5. Hold fokus

Opplever du at alle rundt deg vil ha oppmerksomhet? Har du fått rådet: Det handler om prioritering? Da vet du allerede litt om fokus. Alle ingrediensene ønsker din oppmerksomhet. Utfordringen er å prioritere det du ønsker å fremheve.


Kameralinsen fungerer som øyet. Alt i synsfeltet kan ikke være i fokus samtidig. Når du ser på huset, blir hagen uskarp. Når du ser på hunden, blir eieren uskarp.


Blikket dras mot bildets fokuspunkt. Sjekk derfor at du har fokus på det severdige. På mobilen kan du holde fingeren på skjermen der du ønsker å fokusere.

Ratatouille
Bilde med feil fokus vs bilde med rett fokus

6. Bryt reglene!

Brødrene Wright satte to vinger på noen aluminiumstenger. Ivo Caprino lagde en spillefilm med dukker. Steve Jobs fjernet harde knapper fra mobilen. Hvor ville vi vært i dag uten mennesker som tenker annerledes?


Slå deg løs når du tar bilder. Hvis du liker resultatet, gjør det ikke noe om det øves vold på reglene. Ta bilde av maten gjennom glass, beveg maten mens du tar bildet. Fantasien kjenner ingen grenser.

Comments


bottom of page